ZLATIBOR

Planina izuzetne lepote. Krasi je blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani borovima po kojima je ova planina dobila ime.

Ovde je mikroklima izuzetna – ima veliki broj sunčanih dana u toku godine (više od 200), a „ruža vetrova“ se rascvetava, upravo nad Zlatiborom. Leta su topla, a zime blage. Nalazi se na 25 km od Užica, na magistralnom putu Beograd-Crnogorsko primoje. Prosečna nadmorska visina je 1000 m.

Kralj Aleksandar Obrenović je 1893. godine boravio na Kulaševcu i obećao Petru Mićiću, tadašnjem predsedniku opštine, da će Zlatibor postati turistički kraj. Kralj je na Preobraženje Gospodnje te godine podigao česmu na izvoru Kulaševca i od tada se ovo mjesto zove Kraljeva Voda.
Zlatarsko Ogledalo
Zlatibor 10
Zlatibor 11
Zlatibor 2
Zlatibor 3
Zlatibor 4
Zlatibor 5
Zlatibor 6
Zlatibor 8
Zlatibor 9

TARA

Tara je jedna od najlepših planina Srbije, pod gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkanim pašnjacima i livadama. Sve su ređe ovakve oaze netaknute prirode, a jedna od njih je planina Tara. Nacionalni park Tara ima izvanredne uslove za razvoj skoro svih oblika rekreativnih aktivnosti, odnosno turizma.

Povoljni klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana, srednja visina oko 1000 m i prirodne lepote pružaju sve uslove za prijatan boravak, šetnje i planinarenje; veliko jezero na Drini i u dolini Rzava za sportove na vodi, brdske padine i valoviti tereni za zimske sportove, a bogatstvo raznovrsnom divljači za lovni turizam. U Nacionalnom parku Tara danas postoje tri značajna turistička punkta:

 • Kaluđerske bare
 • Mitrovac
 • Predov krst
Tara 1
Tara 2
Tara 3
Tara 4
Tara 5

MOKRA GORA

Prostire se u najzapadnijem delu opštine Užice, između jugoistočnih padina Tare i severozapadnih padina Zlatibora, u mokrogorsko-rzavskoj udolini. Zahvata prostor od 10.713 ha, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 m.

ŠARGANSKA OSMICA

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi među prugama uskog koloseka. Ona je remek delo svetskog turističkog nasleđa. Gradeći je u periodu 1921-1925. godine projektanti su visinsku razliku od Mokre Gore do Šargana (300 m nadmorske visine, dužine 3,5 km) premostili čuvenom “osmicom” – petljom dugom oko 13,5 km, iznad podnožja Jatara, sa dvadesetak tunela, nekoliko mostova i vijadukta, koji čine većinu pruge. Obnova Šarganske osmice u turističke svrhe započela je 1999. godine i do danas je čitava pružna trasa revitalizovana, sa autentičnim staničnim objektima i sa originalnim starim vagonima. Stanice “Jatare” i “Mogra Gora” adaptirane su u ugostiteljske objekte.

DRVENGRAD

Lepotama Mokre Gore nije odoleo ni čuveni reditelj Emir Kusturica, koji je nakon snimanja filma “Život je čudo” na mokrogorskim terenima rešio i da se nastani u ovom selu i na brdu Mećavnik podigne svoj Drvengrad. Snimajući u podnožju velelepnih planina, nedeljama je čekao lepo i sunčano vreme koje je bilo neophodno za završetak jedne scene. Kako je u tom kraju danima trajala igra sunca i kiše, on je čekao i čekao. A onda je primetio da danima nedaleko odatle, bez obzira na vreme u dolini, stoji jedan proplanak stalno obasjan suncem. Taj trenutak i to mesto dve godine kasnije zauvek su obeležili mašta i vizija jednog od najcenjenijih filmskih stvaralaca u Evropi. Drvengrad predstavlja svojevrstan etno park u kome su okupljene drvene građevine, takozvane kuće brvnare, karakteristični stambeni objekti planinskih sela Tare i Zlatibora.

Mokra Gora 1
Mokra Gora 2
Mokra Gora 3
Mokra Gora 4
Mokra Gora 5
Mokra Gora 6

Prenete iz sela ili rekonstruisane, kuće brvnare u Drvengradu dobile su savremenu funkciju, pa tako ovaj grad ima svoj bioskop, biblioteku, galeriju, prodavnicu suvenira, restoran sa tradicionalnom kuhinjom i poslastičarnicu u kojoj se, uz poslastice, služe isključivo prirodni sokovi. “Onog trenutka kada kročite na drvenu kaldrmu ovog čarobnog “Drvengrada” upravo ste zakoračili u bajku čiji je tvorac Emir Kusturica”.

SIROGOJNO

Etno selo Sirogojno je jedinstven muzej pod otvorenim nebom koji prezentuje tradicionalno materijalno i duhovno nasleđe srpskog sela.

Zgrade su autentične i nameštene kao u staro doba. Etno selo čini pedesetak originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko 2000 eksponata. Za mnogobrojne posetioce Muzeja urađena je i posebna celina: zgrada za odmor, predah i okrepljenje. Muzej je otvoren svakog dana i kroz njega prođe više od 100.000 posetilaca godišnje. Sirogojno je nadaleko poznato i po svojim pletiljama i džemperima.

Sirogojno 1
Sirogojno 2
Sirogojno 4
Sirogojno 5
Sirogojno 6
Sirogojno 7
Sirogojno 8
Sirogojno 9

TORNIK

Ski centar „Tornik" nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 - 1.490m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

Tornik 2
Tornik 4
Tornik 1
Tornik 3


STOPIĆA PEĆINA

Stopica pecina se nalazi u bliziini mesta Rozanstva.Lepotom svojih oblika prestavlja intresantan turisticki objekat, i ubraja se u najlepse pecine u Srbiji.Duga je 2000 metara sa visinom od 50 metara.Pecinski ukrasi su u njoj prelepi a posebno bigrene "kade" udubljenja oivicena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada nadodje, pretice se iz njih u vidu jedinstvenih kaskada.

Stopica Pecina 1
Stopica Pecina 2
Stopica Pecina 5
Stopica Pecina 3
Stopica Pecina 4


GOSTILJE

Tipično zlatiborsko selo i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.000 metara. Poznato je po izvoru čiste planinske vode na kome se puni i poznata ’’Zlatibor voda’’. Ipak, najpoznati je je po vodopadu koji je jedan od najvećih u Srbiji. Vodopad se nalazi na toku reke Katušnice i visok je oko 20 metara! U daljem toku reke, postoji još čitav niz manjih vodopada. Možete videti i stare vodenice potočare, pojesti potočnu pastrmku ili jednostavno sedeti i uživati u šumu vode.

Gostilje 1
Gostilje 2
Gostilje 4
Gostilje 3

ANDRIĆGRAD

Andrićgrad je nastao kao ideja prof. Kusturice o kamenom srednjovjekovnom gradu inspirisanog djelima i likovima nobelovca Ive Andrića. To je ustvari vizija kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu sam grad je mješavina različitih epoha i stilova koji su je smjenjivali kroz istoriju ovog područija: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam. Tokom šetnje kroz glavnu ulicu-korzo posjetioci će moći da se vrate u prošlost : „ona praktično spaja dva perioda – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom"

Andricgrad 1
Andricgrad Karta
Andricgrad 3
Andricgrad 4
 • Zlatibor planina izuzetne lepote!

  Zlatibor planina izuzetne lepote!

  Krasi je blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci
  ispresecani planinskim potocima i prošarani borovima po kojima je ova planina dobila ime.
 • Tara jedna od najlepših planina Srbije

  Tara jedna od najlepših planina Srbije

  Pod gustim četinarskim i listopadnim šumama, protkanim pašnjacima i livadama.
  Sve su ređe ovakve oaze netaknute prirode, a jedna od njih je planina Tara.
  Nacionalni park Tara ima izvanredne uslove za razvoj skoro svih oblika rekreativnih aktivnosti, odnosno turizma.
 • Mokra gora

  Mokra gora

  Prostire se u najzapadnijem delu opštine Užice

  Između jugoistočnih padina Tare i severozapadnih padina Zlatibora, u mokrogorsko-rzavskoj udolini.
  Zahvata prostor od 10.713 ha, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000 m.
 • Etno selo Sirogojno

  Etno selo Sirogojno

  Jedinstven muzej pod otvorenim nebom koji prezentuje tradicionalno materijalno i duhovno nasleđe srpskog sela.
 • Zlatibor planina izuzetne lepote!
 • Tara jedna od najlepših planina Srbije
 • Mokra gora
 • Etno selo Sirogojno

Rezervacija

Najpovoljnije cene za direktne rezervacije preko našeg web sajta

Dolazak
Odlazak
Tip sobe*
Broj odraslih*
Broj dece
Ime*
Email *
Telefon*
Specijalni zahtevi
POŠALJITE UPIT

Trip Advisor

Newslatter

Saznajte prvi za najpovoljnije cene